© Rootsville.eu

Big Dave Trio (B)
Blues
Move2Blues (Muzecafé)
Zolder (14-12-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info organisation: Move2Blues
info atrist: Big Dave

© Rootsville 2023


Normaliter starten ze hier bij 'Move2Blues' het nieuwe jaar op met Belgische blues maar in 2023 sluiten ze het ook nu eens af. Ja, 2023 wordt hier bij 'Move2Blues' afgesloten met een gewichtige klepper uit onze inlandse blues en dat is niemand minder dan 'Big Dave'. In september stond hij hier ook als eens op het podium toen als extra toegift aan de blues fans, dit aan de zijde van 'Big Pete'. Alles is 'Big' en zo ook dit 'Big Dave Trio'.

Big Dave dat is blues uit de era toen het in Chicago nog hoofdzakelijk draaide rond onze geliefkoosde muziek, toen met iconische namen zoals harpers Little Walter, Sonny Boy Williamson II of een Little Walter Horton. Vanavond wordt hij in dit trio vergezeld door gitarist Bart Mulders en op drums door Frederik Van den Berghe.

Dave Reniers aka Big Dave begon al op zeer jeugdige leeftijd met het bespelen van het 'noeneke' maar kennen we dus ook van bij de 'The Dizzy Dave Band' maar zeker ook van bij bands als 'The Electric Kings', 'Rave 44' en nog vele andere.

Voor een full house is het zelfs niet nodig om met SBW's 'Help Me' aan te vatten en daar zullen zowel dit 'Big Dave Trio' als zijnde 'Move2Blues' een warm gevoel bij moeten krijgen. Iedere blues liefhebber weet dat de harmonica blues uit de vroeger era vanavond in de spotlights zal komen te staan. Als tweede nummer krijgen we een country bluesje dat reeds in 1930 werd opgenomen door de legendarische 'Mississippi Sheiks' van de 'Chatmon' familie.

Met een bluesje doordrenkt met een gebruikelijke shuffle trekken van uit de Delta nu richting de 'Windy City' waarna ze met 'Tommorrow Night' de warme sound van de Chicgo blues extra in de verf komen te zetten. Met de skillsde gitaar van een Bart Mulder is een basgitaar hier zelfs overbodig vanavond.

Wat volgt is mijn favoriete 'Love Bluesje', een traditional die het eerst als Jazz standard furore wist te maken en door toevoeging van de lyrics in 1921 zo ook in de blues aandacht kreeg met vroegere versies van onder meer Bessie Smith, Leadbelly en Lonnie Johnson waardoor het in de blues één van de meest gecorverde bluesjes werd. Vanavond hier in een pakkende versie van dit 'Big Dave Trio'.

Op 'Baby, Please don't Go' wordt dan het woord gegeven aan Bart Mulders. Terug naar 'Sonny Boy Williamson' dan met diens rumba bluesje 'One Way Out', eentje dat in 1972 ook ten tonele verscheen bij 'The Allman Brothers'. Er volgde nog eentje van Big Walter Horton en na Slim Harpo's 'Got Love If You Want It' warren we zo toe aan een korte break.

Ook bij aanvang van het tweede gedeelte blijvan Dave, Bart en Frederik zweren bij de swamp blues van Slim Harpo met diens chartbuster 'I'm A King Bee'. Het reisje van de 'Blues Legacy' wordt zo verder gezet met het 12-bar bluesje 'Heard Headed Woman' van 'Big Walter Horton' uit 1951. Een nummer dat enkele jaren later weerom werd ingepikt door Elvis en er zo een rock 'n roll song van, maakte. Remember 'That's All Right Mama' van Arthur Cudrup uit 1947.

Voor een meesterlijke 'Rhythm Juggler' als Frederik Van den Berghe moeten de blues shuffle's iets van het makkelijkste zijn achter zij drumstel, maar ook hier is dat ritme nodig. in onze 'Woke' gemeenschap van deze eeuw zo Sonny Boy Williamson's 'Good Morning, Little Schoolgirl' uit 1937 misschien wel nooit mogen worden uitgebracht maar toch wist dit nummer in die periode het tot 'Blues standard' te brengen.

Blues dan mag Muddy Waters niet vergeten worden en dus brengt dit 'Big Dave Trio' diens 'Country Boy' en zo zitten we in 1969. Na 'Mojo Hand' van 'Lightnin' Hopkins duikt Big Dave nog wat verder in de annalen van de blues en komt zo uit in 1962. Altijd ook prachtig om horen is 'Skip James' zijn 'Hard Times Killing Floor' zitten we zo in 1931, een 'Blues Standard' die het in 2000 bracht tot filmtune op 'O Brother Where Art Thou?'.

Met 'Sugar Coated Love' deinen we stilaan naar het einde van dit concert van het 'Big Dave Trio' hier bij 'Move2Blues'. Uiteraard is er met 'Wish You Would' van 'Billy Boy Arnold' ook nog de obligate bisser incluis de danspasjes van Big Dave...and yes, this 'Big Boy' can dance!